2008-01-28

Same same but different

En av de äldre firmorna i schweizisk klockindustri är Revue Thommen. Firman härstammar från 1853 och tillverkade fickur (armbandsuret dök inte upp förrän kring tiden för första världskriget eftersom det var mer praktiskt i skyttegravarna) men övergick på 20-talet till att tillverka instrument för den nykläckta flygindustrin. Idag sitter det t.o.m. intrument från firman i Jas 39 Gripen.

Bell & Ross har inte samma stamtavla som Revue. Företaget grundades 1993 i Schweiz med målsättningen att göra professionella (för olika yrkesutövare alltså) ur som är synnerligen stryktåliga. Och de har verkligen lyckats! Bombröjare, dykare och astronauter använder deras produkter vilket vittnar om kvalitén i verk och boetter. Vilken av firmorna som var först med modellerna ovanför vet jag inte, och jag vet inte heller vilken prisskillnad som råder. Bell & Ross-modellen heter i alla fall BR 01-92 Black Dail och kostar ca 26 000 i Sverige, men du får ta dig till urmakare August Petersson i Gislaved (http://www.augustp.se/) om du vill fingra på en i verkligheten. Bell & Ross säljs inte över nätet.

Revue Thommen-modellen heter Airspeed Intrument Chrono och går tydligen att få tag på i Sverige. Vad den kostar vet jag inte, men den torde vara billigare än BR 01-92. Kul att se svenska firmor som tar in i Sverige okända märken som kanske kan öka urintresset!

Modellerna är ju till det yttre väldigt lika men innanför skalet är de tämligen olika: Revue förlitar sig på ett quartzverk medan Bell & Ross använder ett automatverk från ETA.

Det vore kul att få jämföra dem i verkligheten för att se om den prisskillnaden som jag tror finns kan motiveras!

Inga kommentarer: